De nieuwe baan

Het is zover !

Er is hard gewerkt aan een nieuwe combibaan op Sportpark Zuid !
Op de plek waar voorheen de natuurijsbaan lag is de nieuwe combibaan aangelegd. Hiermee komt na vele jaren weer een stukje ouderwetse ijspret terug in de gemeente Doetinchem.

De accommodatie bestaat uit een ovaal van vierhonderd meter en een krabbelbaan van 25 bij 30 meter. Beide banen bestaan uit asfalt en worden omsloten door opstaande randen. Op die manier kunnen ze bij naderende vorst enkele centimeters onder water worden gezet. Slechts twee nachtvorsten zijn vervolgens voldoende voor een ijsvloer.

Het ovaal voldoet aan de hoge eisen van NOC*NSF, ISA Sport en KNSB.

Officiele opening

In het bijzijn van zo'n honderd genodigden heeft wethouder Peter Drenth de ijs- en skatebaan op 20 december geopend. Daarvoor liep hij samen met alle aanwezigen een ronde over de 400 meter lange baan. Onderweg werd stilgestaan bij belangrijke momenten in de lange historie van de totstandkoming van de baan. "Die historie begon al in 1996 toen de ijsvereniging de gemeente ervan wist te overtuigen dat met het geld dat nodig was om de bestaande baan te renoveren, beter een asfaltbaan aangelegd kon worden", aldus bestuurslid John Punt. "Die kan immers zowel in de winter als in de zomer gebruikt worden". Toch zou het nog tot 2014 gaan duren totdat de baan er uiteindelijk kwam. Voor vertraging zorgden ondermeer de plannen van de gemeente woningen te bouwen op Sportpark Zuid en voorstellen van het college de aanleg van de baan te schrappen om op die manier te bezuinigen. Door die vertraging werd de baan alsmaar duurder, waardoor het steeds lastiger werd de financiering rond te krijgen. Een substantiƫle bijdrage van de Stichting Evenementenhal, een prijs van het Rabo-fonds en een extra subsidie van de gemeente Doetinchem brachten echter uitkomst. En zo werd het mogelijk dat onder leiding van de wethouder de finishlijn bij het jaartal 2014 door twee jonge bezoekers werd doorgeknipt.

Maquette van de krabbelbaan

De krabbelbaan, het Plein, is ook geschikt voor ijs- en streethockey, gehandicaptensport en andere activiteiten.
Rond de krabbelbaan komen tribunes. Hier kunnen toeschouwers plaatsnemen die vanaf die plek uiteenlopende optredens kunnen aanschouwen, zoals theater, muziek en buitenfilms.